Jaký je rozdíl mezi finskou saunou a infrasaunou?

Jaký je rozdíl mezi finskou saunou a infrasaunou? Hlavním rozdílem mezi saunami je princip ohřívání těla. Ve finské sauně jde teplo ze saunových kamen skrz vlhkost a vzduch. V sauně se rozšíří horký vzduch, který poté ohřeje naši pokožku. Naopak u infrasauny se vzduch ohřívá v sauně mnohem méně. Jsou využívány infračervené topné panely pro zajištění tepla bez využití páry a tělo se tak začíná ohřívat více do hloubky.

Finská sauna

Teplota vzduchu se pohybuje v rozmezí 90°C -110°C. Vzduch v sauně je suchý s cca 2-5%vlhkosti. Tu můžeme zvýšit pomocí polévání rozžhavených kamenů až na 20%. Vzduch ve finské sauně by měl ale být převážně suchý, proto není dobré polévat kameny příliš často. Finská sauna je skvělým pomocníkem při zvyšování imunity. Slouží také jako prevence proti chřipkovým onemocněním, na zrychlení krevního oběhu, nebo k rozšíření krevních cév. Vhodná je také jako pomocník při hubnutí či boji s celulitidou. Při saunování se vyplavují z těla endorfiny – hormony štěstí, proto se finská sauna doporučuje také při léčbě depresí. Není vhodná pro lidi s epilepsií, vysokým krevním tlakem a pro těhotné ženy v prvním trimestru těhotenství.

Infra sauna

Infra sauna je založena na infračerveném záření z keramických zářičů. Teplota vzduchu v sauně je obvykle 20°C-55°C. Díky nižší teplotě a infračervenému záření teplo proniká rovnou do tělových tkání. Organismus tak není při saunování příliš přetěžován a doba pobytu může být prodloužena na 20-45 minut. Infrasaunu mohou využívat i osoby, které dobře nezvládají vysoké teploty. Dále ji po konzultaci s lékařem mohou navštívit alergici, osoby se srdečním onemocněním a astmatici. Infrasauna zahřívá svaly a proto je velice vhodná pro sportovce před sportovním výkonem a pro zlepšení jejich elasticity. Zároveň uvolňuje namožené svaly a uleví od bolestí zad a kloubů. Zlepšuje nespavost, uvolňuje dýchací cesty a zbavuje únavy. Infrasauna není vhodná pro osoby s akutním kloubním onemocněním, infekčním onemocněním a opět pro ženy v prvním trimestru těhotenství. U nás v sauně central máme navíc ještě kromě klasické finské sauny také herbal saunu se sušenými bylinkami a přírodními esenciálními oleji pro úlevu od stresu, zlepšení průchodnosti dýchacích cest atd.. V sauně je příjemných 70°C-75°C, tudíž je to příjemná alternativa mezi finskou a infrasaunou.

Ať už tedy zvolíte jakýkoli druh sauny, pozitivní účinky na Vaše zdraví jsou téměř jistě zaručené.

06.01.2020
Zenové Wellness v centru Prahy

Ráj pro odpočinek

Dopřejte si zasloužený klid a načerpejte novou energii. Naše saunové centrum zkrášlené živými mechy vytváří jedinečnou atmosféru, ze které dýchá pohoda, mír a klid. V přízemí se můžete zrelaxovat hned v několika saunách (bylinková, finská, infrasauna), páře, ochlazovacím bazénku a odpočinkové místnosti. Součástí centra je i krásný bar v horním patře. Návštěvníci se zde mohou osvěžit například lahodným japonským čajem, freshem či domácími limonádami nebo si dopřát relax u vodní dýmky. Pro páry, které si chtějí užít soukromí, máme k dispozici privátní wellness.